Oranjezon, gelegen tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder, kan zonder twijfel worden beschouwd als het meest veelzijdige kustgebied van Zeeland. Hier vind je een rijke verscheidenheid aan landschappen, waaronder stranden, imposante duinen, duinvalleien, weelderige struikgewassen en sfeervolle bossen. Dit gebied biedt een totaalbeleving van natuurlijke pracht en is historisch gezien lange tijd gebruikt als waterwingebied.

Vandaag de dag is Oranjezon getransformeerd tot een schitterend natuurgebied. Een bijzondere eigenschap van dit gebied is dat je er reeën, damherten en zelfs Koniks kunt tegenkomen – authentieke wilde paarden die vrij rondlopen. Deze dieren spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van overwoekering; door te knabbelen en te grazen dragen ze bij aan een gevarieerde plantengroei. Het gebied herbergt talloze plantensoorten, zoals het kleurrijke duinviooltje, de vroegeling, het muizenoortje, de driedistel, de kleine leeuwetand en een overvloed aan paddenstoelen. Struikgewassen, zoals meidoorn, egelantier, bramen en natuurlijk duindoorn, dragen eveneens bij aan de rijke diversiteit.

Dankzij de aanwezigheid van diverse bessen is Oranjezon gedurende de herfstmaanden ook een waar vogelparadijs. Het gebied biedt voedsel en beschutting aan een verscheidenheid aan vogelsoorten.

Binnen het duingebied zijn vier duidelijk gemarkeerde wandelroutes uitgezet, met elk hun eigen karakter. Deze routes, die starten bij de ingang van het gebied, nodigen uit tot het ontdekken van de ongerepte schoonheid en ecologische diversiteit van Oranjezon.

  • Fietsen is niet toegestaan in het gebied
  • Vliegen met een drone boven het gebied is verboden